ローカルブルイーング、地元の人が駆けつけ、数杯飲んで帰る人や、グラウラーでビールを買う人、缶にビールを詰めてもらって帰る人など様々な人が友達の家に集まるように楽しめる場所。アンカーブリューイングとのコラボビールは、こちらのブルワリーとのビールで、アンカーブリューイングの方に勧められて訪問してみました。ちなみに、地元の方曰く、アメリカで最も小さいブルワリーの一つとのこと(日本の50Lタンクで醸造している小さなブリューパブに比べると十分大きいけど。。)。
2017年サンフランシスコで最も新しいブルワリーだそうです。ヘッドブルワーが女性というところも少し変わっているところかと。
タップ数は15程度あり、ナイトロサーブのタップも有りました。フードは、サンドウイッチを中心にビールに合うオツマミから食事まで幅広く準備されています。アメリカらしく、お店が広いので、子供と一緒に楽しみながら、大人は昼からビールを飲むことできます。ブルワリーの名前からも分かるように、ローカルをコンセプトにしていて、ビールの醸造のみならず、フードも可能な限り地産地消を目指しているとか。
さて、こちらのお店は、“FLIGHT”と呼ばれるサンプラーが準備されていて、一度に6種類のビールを楽しめます。アメリカでは、“FLIGHT”は良くあるシステムのようです。日本のサンプラーと違うところは、6種類のビールを自分で選べるところです。サンプラーで提供されるビールをお店側で決められていると、ちょっとガッカリですよねぇ。
こちらのお店では、6種類を選べるので、主にIPAの飲み比べをしてみました。その内、2つはヘイジーIPAなので、最新のビールが集まった“FLIGHT”です。そして、選んだビールは。。。
Anchored At Local(スタイル:ヘイジーIPA)、ジューシーな香り、わずかなエステル。意外にドライでしっかり苦い。アンカーブリューイングで飲んだときよりも濁りが少なく感じた。
Murkules Double IPA(スタイル:ヘイジーIPA)、かなりの濁り、ジューシーな香りでアンカーよりも華やかな香りかも。モルティなボディで甘味たっぷり、でも、苦味もたっぷり。
LIT Summer IPA (スタイル:IPA)、濁りがなくて、ドライ。西海岸らしいIPA
Dubose IPA (スタイル:IPA)、少しアンバー色が強い。控えめな焙煎香に強烈なビタネスが印象的。FLIGHTの中では、一番苦いかも。
Sutro Tower Stout(スタイル:スタウト)、焙煎香がしっかり。甘みが良い感じのスタウト
Belgian Bump(スタイル:ストロングエール with coffee) 地元サンフランシスコのコーヒー屋さん、Philz coffeeの豆を使ったベルギー的ストロングエール。甘めのボディにコーヒーの香りがしっかり感じます。アルコールの高さも感じ取れます。
IPAに偏った選択だけど、西海岸にきたら、やはりIPAですよね。日本では、IPAとダブルIPAとは、あまり区別していないと思いますが、私が訪れた西海岸のお店では、ダブルIPAは通常のIPAとは明らかに区別して販売していました。もしかしたら、アルコール度数によって税率が異なっているのかしら?
そして、パイントでHundo Smash(スタイル:ペールエール with ドライホップ)ドライなボディにしっかりとしたビタネス。香りは、松ヤニや干し草感がかなり強く感じます。香味共にスパイシーなビールです。
当日飲めるビールは、ナイトロサーブのビール以外は、全て缶に詰めて持ち帰ることができます。でも、お店が込んでいると、「既に缶に入っているビール以外はゴメンなさい」ということもあるそうです。
ちなみに、日本のブリューパブとは色々とルールが違っていたのですが、偶然、隣に座って飲んでいた地元のナイスガイが日本語を話せる人で、彼が全てバーテンダーのSpencerさんとコミュニケーションを取ってくれて、楽しい時間を過ごすことができました。当然、“FLIGHT”に入っていなかったビールの中で、地元の彼とSpencerさんがお勧めのビールも飲んで帰りました(そのうちの一つがHundo Smash)。お客さん、お店の人ともに、物凄く気さくで親切丁寧にしてくれたおかげ凄く楽しい時間を過ごすことができました。
ダウンタウンの中のビアバーだと凄く忙しそうで、ビールをオーダーするのも大変だけど、このお店は、ビールのオーダーは簡単にできるし、凄く丁寧にビールのことについて説明をしてくれます。それでていて、ダウンタウンのビアバーよりも料金が控え目です。旅行者だけど、地元の人が行く店に行きたいとか、地元の人とコミュニケーションを取りたい人には、特にお勧めできるお店です。
次回のサンフランシスコ訪問のときにも、再度訪れたい楽しいお店でした。
この日のタップリスト
醸造設備を少しだけパチリと
ウルケル田中
ローカルブルイーング
住所: 69 Bluxome St, San Francisco, CA 94107
URL:http://localbrewingco.com
Local Brewing Company
Here is a place where local people drop into, some people drink a few glasses, people buy beer with a growler and people can pack cans with beer and go home. Here, everybody can enjoy so that various people gather at like the friend’s house.
Collaboration beer with anchor brewing is a beer for this brewery, I was advised by anchor brewing and tried visiting here. Local people say that it is one of the smallest brewery in US (which is very bigger than the regular brew pubs in Japan brewing in 50L tank ..).
It seems to be one of the newest breweries in San Francisco in 2017. Whether the head brewer is a woman has changed a bit.
The number of taps is about 15, and there are taps of the nitro-serve. The foods are widely prepared, ranging from small snacks suited for beer and sandwiches to meals. As it seems to be American, the brewery is wide, so adults can drink beer from noon while having fun with their children. As you can see from the name of the brewery, they have a local concept, for not only the brewing of beer, but also the foods of aiming for local production as much as possible.
Well, at this brewery, a sampler called “FLIGHT” is prepared, and you can enjoy 6 types of beer at once. In the United States, “FLIGHT” seems to be a common system. However, unlike Japanese samplers, we are able to choose six types of beer by ourselves in here. It is disappointing if you cannot decide the beer, that is to say, the beer is decided by the brewery side.
In this brewery, since we can choose 6 types, I mainly tried drinking IPAs and enjoyed comparing each other. Among them, two are hazy IPA, so in the chosen beer in the “FLIGHT”, the latest beer was gathered.
The beer I chose is. . .
Anchored At Local (style: Hazy IPA), Juicy aroma, slight ester. Slightly dry and firmly bitter. I felt less cloudy than when drinking at anchor brewing.
Murkules (style: Hazy IPA), It is quite hazy, juicy aroma, its aroma is more gorgeous than the anchored at local. It is a molty body and plenty of sweet taste, but plenty of bitter taste.
LIT Summer IPA (style: IPA), dry without cloudy. This is typical West Coast IPA. I love it.
Dubose IPA (style: IPA), amber color is little strong. Strong bitterness and understated roasted aroma are impressive. It may have the strongest bitterness in the FLIGHT.
Sutro Tower (style: Stout (nitro-serve)), Roasted aroma is firm. Sweet feeling is good.
Belgian Bump (style: Strong Ale with coffee), This belgian Strong ale is brewed with coffee beans of local San Francisco coffee shop “Philz coffee”. I felt aroma of coffee firmly in the body of sweetness. I could also feel the height of alcohol.
IPAs were biased choice, but when you come to the West Coast, you should choose IPAs. In Japan, I think that I do not distinguish between IPA and double IPA much, but in the shops of the west coast I visited, the double IPA was clearly distinguished from normal IPA and the shops sell them. Perhaps the tax rate varies depending on the degree of alcohol?
And in pint I tried Hundo Smash (style: pale ale with dry hop) dry body solid and strong bitterness. I caught quite strong pine and grassy aroma. In both taste and aroma, I think this is spicy beer.
Beer that you can drink on the day can be brought back home in cans, all but the beer of the Nitro-serve. But, if the store is crowded, sometimes they say sorry and please bring back beer, which already is in a can.
By the way, the rule was different from Japanese brew pub in various ways, but by chance, the local nice guy who sat drinking next to me is a person who can speak Japanese, he communicates all with the bartender Spencer-san. I was able to have a good time in that time. I also drank other beer, which he and the bartender Spencer-san recommend among the beers that were not in the “FLIGHT”. Both the customers and the bartenders were able to spend a tremendously fun time thanks to being very friendly, helpful and polite.
It seems to be very busy in a bar of downtown, so it is hard to order beer, but in this brewery, I could easily order beer, the bartender explained to me about beer very carefully. So it is modest in price than the downtown beer bar. I particularly recommend the brewery for people who want to go to a place where local people go or who want to communicate with locals.
I had fun and grate time in the brewery and I want to visit here again when I will visit San Francisco.
Urquell Tanaka